Slovenské firmy majú možnosti participovať na projektoch v Čiernej Hore

21.10.2013 Celý región

Bratislava(21.10.2013) - Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský sa na pôde Hospodárskej komory Čiernej Hory v prvý deň svojej pracovnej návštevy v Čiernej Hore stretol s predstaviteľmi tamojšieho energetického sektora. V súvislosti so Stratégiou rozvoja energetiky do roku 2025 boli slovenskej delegácii predstavené hlavné energetické projekty v Čiernej Hore, ktoré vytvárajú príležitosti aj pre slovenské spoločnosti. Ide o výstavbu hydroelekrárne na rieke Morača a hydroelektrárne Komarnica, 2. blok tepelnej elektrárne Plevlja a využitie baní v Plevlja a v Berane, výstavbu malých vodných elektrární, ako aj energetických kapacít využívajúcich vietor a biomasu.

Hlavným cieľom dvojdňových rokovaní ministra hospodárstva SR s čiernohorskými predstaviteľmi bola podpora rozvoja bilaterálnej spolupráce v oblasti energetiky a možnosti participácie slovenských spoločností na realizácii konkrétnych energetických projektov v krajine, čo bolo potvrdené aj počas rokovania s ministrom hospodárstva Čiernej Hory Vladimírom Kavarićom a predsedom vlády Čiernej Hory Milom Djukanovićom v druhý deň návštevy.

„Slovenský podnikatelia majú záujem o energetické projekty v Čiernej Hore. Prioritou našich záujmov v Čiernej Hore je v súčasnosti výstavba a rekonštrukcia energetických kapacít, ale aj projekty z oblasti obnoviteľných zdrojov“, povedal partnerom minister T. Malatinský. Prehĺbenie vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky by malo podporiť aj Memorandum o porozumení medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Čiernej Hory o spolupráci v oblasti energetiky, ktoré podpísali ministri hospodárstva Tomáš Malatinský a Vladimír Kavarić. Ministri hospodárstva sa v rámci spoločného rokovania dohodli aj na podpise novej medzivládnej dohody o hospodárskej spolupráci a zorganizovaní I. zasadnutia medzivládnej komisie pre hospodársku spoluprácu v I. štvrťroku 2014 s účasťou podnikateľských subjektov obidvoch krajín.

Ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského prijal aj predseda vlády Čiernej Hory Milo Djukanovič, ktorý v rámci bilaterálnej diskusie s ministrom hospodárstva SR nadviazal
na výsledky rokovaní oficiálnej návštevy na Slovensku v apríli 2013. Obaja predstavitelia deklarovali vzájomnú podporu participácii slovenských spoločností na energetických projektoch v Čiernej Hore, s dôrazom na projekt výstavby 2. bloku tepelnej elektrárne Plevlja a potenciálnu účasť slovenského konzorcia na jej výstavbe.



Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región